Aktivní péče o kopyta mého koně?

Aktive Hufpflege für mein Pferd?

Názory na to, jak důležitá a rozumná je péče o kopyta koní, se liší.

Na jezdecké scéně panuje široká škála názorů od "příroda se o to postará" až po "hodně pomáhá hodně". Především je důležité pochopit, jak a z čeho se kopyto skládá a jak funguje.

Kopyto jako ochranná kapsle a tlumič nárazů

Kopyto koně, které tvoří jakousi kapsli kolem "prstních kostí" koně, se skládá z různých typů rohoviny. V závislosti na svém složení je rohovina v některých částech kopyta měkčí, a proto může lépe absorbovat vodu, zatímco v jiných částech je tvrdá a lesklá. Podrážka a vnější stěna rohoviny jsou tvořeny tvrdou rohovinou, zatímco žabí, balová rohovina, glazovaná vrstva a bílá linie jsou tvořeny měkkou rohovinou. Glazurová vrstva na kopytě hraje důležitou roli, protože reguluje absorpci vody kopytem.

Zdravá kopyta koní - optimální obsah vody

Koňské kopyto se přizpůsobuje svému prostředí, což bohužel není tak praktické, jak by se mohlo zdát: Pokud je v létě velmi sucho, žabí a kulovitá oblast, které vlastně zajišťují pružnost, ztrácejí důležitou vlhkost. Ztvrdne a ztratí svou pružnost, což může vést ke zvýšenému namáhání koňských nohou, včetně citlivých oblastí vazů a šlach.

Je zalévání správnou péčí o kopyta koní?

Mnoho majitelů koní v létě kopyta intenzivně zalévá a poté koně opět nechává běhat na pastvině nebo ve stáji. To však problém spíše zhoršuje, protože rychlé střídání vstřebávání a uvolňování vody kopyta ještě více vysušuje a způsobuje tak jejich lámavost. Praskliny v kopytech a křehká rohovina jsou často důsledkem přílišné vlhkosti nebo přílišného zavodnění. V extrémně suchém létě je naopak pro péči o kopyta ideální, když koně mohou orosenou trávu využívat velmi brzy ráno k procházkám.

Pečlivě používejte mazivo/olej na kopyta a balzám na kopyta.

Pokud používáte mazivo na kopyta, měli byste tak učinit po krátkém zalití kopyt hadicí, zejména v létě, aby se "utěsnila" rohová vrstva a absorbovaná voda nemohla tak rychle unikat. Při tomto způsobu aplikace může být mazání kopyt docela užitečné - obecně je však důležité používat ošetřující přípravky šetrně!

Co můžete udělat pro zdravé kopyto?

Bohužel mnoho koní žije v neoptimálních podmínkách, nesprávné krmení a nedostatek pohybu ještě více ztěžují udržení zdravých kopyt. A bez ohledu na to, jakou péči koním věnujete, pokud není "základní péče" dobrá, kopyto nezůstane dlouhodobě zdravé. Mírně suché podmínky jsou pro kopyta dobré a důležité, protože stálá vlhkost činí rohovinu měkkou, citlivou na bakterie a plísně a riziko infekcí se výrazně zvyšuje.

Kromě pravidelné odborné péče o kopyta je nejlepší péčí o kopyta vašeho miláčka dostatek pohybu, ne přílišná zátěž a dobrý chov se správným krmením! 🔥🐎🙌🏼


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.


Může se vám také líbit