Pomoc, můj kůň má žaludeční problémy!

Hilfe, mein Pferd hat Magenprobleme!
Žaludeční problémy u koní? MUSTAX G (Gastro) pomáhá!
Žaludeční problémy a dokonce i akutní vředy patří bohužel mezi nejčastější onemocnění koní v současnosti. Nesprávné krmení a chov, stejně jako zvýšený stres způsobují, že žaludek koně je prostě příliš "kyselý". Podle současných studií trpí abnormalitami až 40 % všech rekreačních koní, 50 % všech hříbat, 60 % všech výstavních koní a téměř 90 % všech dostihových koní.
Na rozdíl od lidí, kteří produkují žaludeční kyselinu pouze bezprostředně po jídle, koně ji produkují neustále, tj. nepřetržitě. Pokud jsou však přirozené ochranné mechanismy narušeny, žaludeční kyselina se dočasně dostává do přímého kontaktu se žaludeční sliznicí, což často vede k podráždění žaludeční sliznice (gastritida). Pokud tento stav trvá déle, může dojít ke vzniku obávaných žaludečních vředů (gastrických ulcerací), nazývaných také syndrom žaludečních vředů koní (EGUS).
Příznaky žaludečních problémů
Příznaky jsou často zpočátku poměrně nespecifické a nemusí nutně ukazovat přímo na žaludeční problémy. Existují však příznaky/chování vašeho koně, které mohou poukazovat na žaludeční vředy:
U dospělých koní:
  • Akutní nebo opakující se koliky, zejména po konzumaci koncentrátů.
  • Špatné nebo selektivní přijímání potravy, zvýšené nebo snížené pití.
  • Zápach z tlamy, skřípání zubů, žvýkání/vyprazdňování.
  • Špatná celková kondice, úbytek hmotnosti
  • Změny chování, ztráta výkonnosti a neschopnost jezdit.
  • Obranné chování při osedlání a/nebo zapřažení.
U hříběte:
  • Průjem, kolika
  • Špatné pití mléka nebo neustálé potraty
  • Silné slinění, skřípání zubů, nafouklé břicho.
  • Horečka a změny krevního obrazu
  • Matná srst
  • Špatný vývojový stav
Diagnóza
Pokud často pozorujete jeden nebo více z těchto příznaků, doporučujeme odbornou diagnózu! Přesnou diagnózu může stanovit pouze váš veterinární lékař, a to pouze s pomocí gastroskopie. Pokud to není možné, provede veterinář tzv. diagnostickou terapii. To znamená, že váš kůň dostane stejnou léčbu, jakou by dostali koně se žaludečními vředy. Pokud se příznaky výrazně zlepší, je velmi pravděpodobné, že příčinou je žaludeční vřed.
Příčiny
Mezi největší rizikové faktory, které mohou přispět ke vzniku žaludečních vředů, patří především chyby v krmení, chovu, tréninku a také stres. Především se za to považuje nedostatek kvalitního objemového krmiva, příliš mnoho škrobnatého koncentrovaného krmiva v příliš malých porcích a příliš dlouhé přestávky v krmení. Svou roli však může hrát i nevhodný chov s malým nebo žádným přístupem na pastviny a/nebo do výběhů, nedostatek sociálních kontaktů a stresující přeprava. Například intenzivní trénink s velkým množstvím klusání a cválání zvyšuje tlak v žaludku koně, takže kyselé žaludeční šťávy přicházejí do kontaktu se stěnou žaludku delší dobu.
V jezdeckém sportu se lze během soutěžní sezóny jen stěží zcela vyhnout výkonnostnímu stresu. Intenzivní trénink a soutěže jsou vždy spojeny s fyzickým a psychickým stresem, bez ohledu na to, jak dobře je váš kůň na tyto situace připraven. Proto se i při optimálním chovu a krmení riziko vzniku žaludečních problémů zvyšuje s intenzitou účasti na soutěžích. Hranice tolerance stresu se u jednotlivých koní značně liší. Je důležité znát přesnou úroveň stresu vašeho koně, abyste mohli lépe posoudit, co lze očekávat, že bude tolerovat, a co je lepší netolerovat. V úvahu je třeba vzít také "emoční stres", např. v důsledku změny stáje nebo stáda.
Koliky, jako je ucpání střev, posun střev nebo hltání, mohou také podpořit následný vznik žaludečních vředů. Samozřejmě se na tom podílí i bolest, nedostatek krmiva a podávání léků.
Léky
Žaludeční potíže u koní lze zpravidla dobře léčit - délka a úspěšnost léčby však závisí na závažnosti onemocnění, optimalizaci podmínek krmení, ustájení a tréninku a také na vyléčení případných základních onemocnění, pokud jsou (spolu)příčinou vředu. V medikamentózní terapii se používá převážně účinná látka "omeprazol". Jedná se o blokátor protonové pumpy, který rychle a účinně snižuje produkci žaludeční kyseliny, takže proces hojení může začít okamžitě.
Po ukončení akutní terapie nebo v případě menších problémů přípravek MUSTAX G spolehlivě udržuje žaludeční kyselinu vašeho koně v rovnováze, takže je spokojenější, znatelně ochotnější k výkonu a vyrovnanější.
MUSTAX G proto nabízí účinné řešení pro zdraví a spokojenost vašeho koně. Jedná se o 100% přírodní doplněk krmiva, který při každodenním používání aktivně podporuje vstřebávání přebytečné žaludeční kyseliny a vytváří v žaludku vyrovnanou hodnotu pH. Díky tomu je MUSTAX G optimální alternativou k léčbě vředů extrémně drahými přípravky a účinně a šetrně předchází překyselení žaludku a žaludečním problémům!
MUSTAX G neobsahuje doping a je v souladu s ADMR

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že připomínky musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.


Může se vám také líbit